Afdingen op Thaise markten

Afdingen in Thaise supermarkten? Dat kan je wel achterwege laten. Maar afdingen op Thaise markten moet je vooral wel doen! Ga je niet afdingen op Thaise markten dan breng je daarmee de marktkoopman of -vrouw in een hele lastige situatie. Waarom? Dat lees je hieronder.

Niet afdingen is echt ‘not done’
Thaise marktkooplui vragen altijd veel te veel voor hun producten. Dat komt omdat afdingen – of onderhandelen over de prijs – ‘part of the culture’ is. Van de ‘farang’ (oftewel de vreemdeling/toerist) verwachten de marktkooplui dat ook.
Niet afdingen op Thaise markten is echt ‘not done’ in het land van de glimlach. Door niet te gaan pingelen maar direct akkoord te gaan met de vraagprijs zadel je de verkoper namelijk met een schuldgevoel op. Hij of zij weet dat hij ‘overvraagt’ en gaat er helemaal vanuit dat hij tijdens de onderhandelingen nog flink moet inleveren op de prijs. Als hij dan toch de volledige prijs in handen krijgt gedrukt, voelt dat voor hem alsof hij je belazert.
Ik herinner me dat ik ooit op de avondmarkt in Chiang Mai was. De volgende dag ging ik op jungle-trekking. En voor die trekking zocht ik dus een geschikte flodderbroek (eentje van het model ‘een paar dagen in de rimboe dragen en daarna nooit meer’). Na een hele tijd slenteren langs een oneindig aantal kramen vond ik eindelijk wat ik vond. Een heerlijke flodderbroek voor nog geen € 5,00.

‘Culture Shock’
Nou had ik die dag een lange reis achter de rug en was daardoor nogal moe. Bovendien vond ik het veel te druk op de markt. En ik wilde zo snel mogelijk terug naar m’n hotel voor een lekker kopje Thaise koffie. Oftewel, ik vond dat ik genoeg goede redenen had om eens niet een kwartier lang vriendelijk lachend met de verkoper in gebarentaal te onderhandelen. Dat voordeeltje van € 2,00 extra winst gunde ik de beste man graag. Dus drukte ik hem de Thaise tegenwaarde van € 5,00 in z’n handen, pakte de slobberbroek en ging er als een speer vandoor, de Thaise koopman in grote verbijstering achterlatend….. Ja, dat heb je met sommige farangs, die veroorzaken bij de Thai nog weleens een flinke ‘Culture Shock’ 😉

Meer Thaise koffieverhalen?
Je komt ze tegen in het Thaise Koffieverhalen Menu.