Ban Chiang

Grote kans dat u nog nooit van Ban Chiang gehoord hebt. En vandaar dus dat ik u in dit artikel maar even vertel dat Ban Chiang een Thais dorp is. En dat dorp ligt in het noordoosten van Thailand, zo’n 50 kilometer van Udon Thani, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Oude potscherven, kralen en menselijke botten
De bewoners van Ban Chiang keken er allang niet meer van op dat ze met enige regelmaat oude potscherven, kralen en menselijke botten in hun achtertuintjes en hun akkers vonden. En toen kwam er dus op een dag in 1967 een Amerikaanse student, Steve Young, naar Ban Chiang. Hij groef er een aantal oude potten op en nam ze mee naar Bangkok. Daar liet hij ze onderzoeken op ouderdom en ja hoor, die potten bleken dus heel erg oud te zijn. Zo oud zelfs dat men aan het begin van de jaren zeventig in Ban Chiang met grootscheepse opgravingen begon. En die opgravingen leverden maar liefst 20 ton aan oude overblijfselen op.

Aardewerk, sieraden en vele skeletten
Van deze overblijfselen, die o.a. aardewerk, sieraden en vele skeletten omvatten, wordt gezegd dat ze circa 5600 jaar oud zijn. Indien die datering correct is, zou het hier gaan om de oudste resten die ooit van een beschaving ontdekt zijn. De bronzen voorwerpen die men vond, en dan met name een lanspunt, zouden 500 tot 600 jaar ouder zijn dan vergelijkbare vondsten in Mesopotamië. En meer dan 1000 jaar ouder dan soortgelijke vondsten in China. Nu meende iedereen altijd dat de in het Midden-Oosten wonende Mesopotamiërs als eersten met brons waren gaan werken. En van de Chinezen werd altijd gezegd dat zij de eersten in Oost-Azië waren die met brons experimenteerden. Het bewerken van brons was vanuit hun land ‘overgewaaid’ naar andere delen van (Zuidoost) Azië. Maar ja, toen ontdekte men dus die oude Thaise lanspunt, die het bewijs zou vormen dat ze in Thailand als eersten met brons aan de slag gingen. En dat leidde tot eindeloze archeologische discussies.

Ban Chiang Nationaal Museum
Eén ding staat in ieder geval vast. De vele vazen die men bij Ban Chiang vond verkeren in uitstekende staat. De vazen zijn voorzien van geometrische motieven en zijn – net als veel andere vondsten- te bewonderen in het Ban Chiang Nationaal Museum. Dit museum werd met steun van het Amerikaanse Smithsonian Institute opgericht. Het is dagelijks geopend (8.30-16.30 uur). In het museum zijn naast potten en andere gebruiksvoorwerpen ook 52 menselijke skeletten te zien.

Werelderfgoedlijst van de Unesco
Ban Chiang staat vandaag de dag op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Deze organisatie plaatste een filmpje op YouTube, waarin men een impressie krijgt van de vondsten die men deed in Ban Chiang. Tevens laat men zien hoe men in Ban Chiang nog altijd op traditionele wijze aardewerken potten maakt en zout wint.

Meer Thaise koffieverhalen? Ga dan naar het Thaise Koffieverhalen Menu.