Koninklijke zaken

Thailand is net als Nederland een koninkrijk. Wij hebben koning Willem-Alexander en koningin Maxima. De Thaise bevolking doet het al jarenlang met koning Bhumibol en koningin Sirikit. Bhumibol, oftewel koning Rama IX is al sinds 1946 koning.

De jong overleden Koning Rama VIII
De jong overleden Koning Rama VIII

De broer van de koning
Zijn oudere broer Ananda Mahidol werd in 1935 door de Thaise regering tot koning benoemd, nadat zijn oom afstand van de troon had gedaan. Ananda Madidol was toen 13 jaar oud en woonde met zijn moeder en zijn broer Bhumibol in Zwitserland. Alhoewel hij in 1943 een bezoek aan Thailand bracht, werd hij toen niet gekroond. Pas in 1945 keerde hij weer terug naar Thailand, waar hij mateloos populair was. Enkele dagen voor zijn vertrek naar Zwitserland (hij wilde daar zijn studie afmaken) werd hij dood in zijn slaapkamer gevonden. Hij was getroffen door een kogel. Het is nooit duidelijk geworden of het ging om een ongeluk, zelfmoord of moord. Alhoewel Ananda Mahidol nooit tot koning werd gekroond, besloot zijn broer Bhumibol hem wel als koning Rama XIII aan te merken. Bhumibol is, net als zijn jong gestorven broer, zeer geliefd bij het Thaise volk. Men behandelt hem bijna als een (af)god.

De koninklijke hymne
Iedere dag wordt om 08.00 uur en 20.00 uur op radio en televisie de koninklijke hymne uitgezonden. Als de muziek uit de luidsprekers schalt, komt het Thaise leven even tot stilstand. Iedereen zwijgt en blijft stilstaan. De eerste keer dat ik dat meemaakte was op het treinstation van Bangkok, waar het echt razend druk en het een kakofonie van geluiden te horen was. Van het ene op het ander moment stond iedereen en zweeg voor de ‘koninklijke muziek’ die uit de omroepinstallatie kwam.

Blamage
Tijdens een ander bezoek aan Thailand verbleef ik o.a. tien dagen bij een Thais gezin, dat in Bangkok woonde. Ik kwam daar terecht via Bua, een Thaise gids. Zij was ooit de gids geweest van een groepsreis, waaraan ik had deelgenomen. Nadat ik Bua had opgezocht bij het reisbureau waar ze werkte, uitnodigde zij mij uit om in het huis van haar familie te gaan logeren. Da’s typische een staaltje van Thaise gastvrijheid en daar mag je geen nee tegen zeggen.
Op een avond, het was bijna acht uur, was ik druk bezig om iets te vertellen aan Bua en haar familie. En toen werd die koninklijke hymne dus afgespeeld op t.v…..ik had niks in de gaten en praatte door. Bua keek me ietwat geïrriteerd aan en zei dat ik moest zwijgen. En pas toen had ik het door. Wat ik gedaan was in Thaise ogen een grote schade. Ik had namelijk tijdens de hymne gepraat en daarmee geen respect voor het koningshuis getoond. Om de situatie toch nog een beetje te redden moest Bua wel tegen mij zeggen dat ik moest zwijgen. Maar dat zeggen tegen een gast is, uit Thais oogpunt bekeken, ook behoorlijk beledigend. Nadat hymne was afgelopen werd er niet meer over gesproken, daarvoor lag het allemaal veel te gevoelig.

Grapjes maken?
Wat je in Thailand beslist niet moet doen is grappen maken over de koning of zijn familie. Onteer ook niet de portretten van de koning door ze aan te raken of ze om te draaien of zoiets. De koning is namelijk heilig, en dat gaat ook op voor zijn portret. Een toerist is ooit in de gevangenis terechtgekomen nadat hij onenigheid kreeg met een Thaise verkoper over de prijs van een product. De toerist werd zo boos dat hij het wisselgeld dat hij kreeg op de grond gooide en er op stampte. De Thaise omstanders waren diep geschokt omdat op het Thaise geld het portret van de koning staat. Zij waarschuwden de politie, waarna de man werd gearresteerd en vanwege majesteitsschennis in de cel verdween.