Sanouk antwoord op Thaise vragen!

In Thailand moet alles en iedereen en ‘sanouk’ (= plezierig) zijn. Dat lijkt heel mooi maar het heeft ook z’n nadelen…..

Jaren geleden reisde ik naar het Zuid Thaise Krabi. Toen ik er arriveerde ging ik eerst maar op zoek naar een goedkoop hotelletje. Die hebben daar in overvloed en je kunt er -als je niet te veeleisend bent – een prima verblijf hebben.

De volgende dag was het de hoogste tijd om naar de bank te gaan. Ik had Amerikaanse dollars bij me die ik wilde omwisselen. Dus informeerde ik bij de receptie van het hotel waar ik de dichtstbijzijnde bank kon vinden.

De Thaise receptionist stond me heel ‘sanouk’ te woord. Oftewel: ze toverde haar liefste Thaise lieve glimlach tevoorschijn, boog haar hoofd en gaf me vervolgens een heldere uitleg hoe ik bij de bank kon komen. En oh ja, ze verontschuldigde zich zelfs voor het feit dat de bank zover weg was.

Na zo’n twintig minuten lopen was ik op de plaats van bestemming en wat bleek? De bank was gesloten. Dat was behoorlijk balen! Want ja, ik was echt bijna door m’n Thaise geld heen en een geld-uit-de-muur-trek-machine hadden ze in die tijd in Krabi nog niet.

Toen ik een passerende Thai aanklampte om te vragen of hij een bank wist die niet gesloten was, vertelde hij me dat het een feestdag was in Krabi en dat alle kantoren, banken en de meeste winkels gesloten waren.
Had de baliedame van het hotel me dat niet even kunnen vertellen?’, mopperde ik, terwijl ik weer langzaam en bezweet terug sjokte naar het hotel en het zweet van m’n voorhoofd wiste.

‘s-Avonds werd me duidelijk waarom ze dat niet had gedaan. Terwijl ik mijn avondmaal (de laatste crackertjes en muesli-repen uit mijn noodvoorraadje) naar binnen werkte, las ik iets in een boek over Thaise gewoonten.

Sanouk
‘Sanouk’ oftewel ‘de plezierige Thaise manier van leven’ zo ontdekte ik, gaat boven alles. Alles moet sanouk zijn. Als Thai moet je dan ook zien te voorkomen dat je andere mensen voor het hoofd stoot. Want daarmee verbrui je hun ‘sanouk zijn’. En daarom geef je dus, als iemand je iets vraagt, slechts antwoord op zijn vraag en ga je hem geen mogelijk overbodige informatie verstrekken. Je gaat dus niks zeggen over openingstijden als iemand alleen maar vraagt waar de bank is.

Bedenk dus, voordat u Thaise vragen gaat stellen, goed welke informatie u precies nodig heeft en vraag daarom. En verwacht dus niet meer informatie te ontvangen! Da’s niet sanouk!

Op zoek naar meer Thaise koffieverhalen? of wordt het tijd voor een kopje Thaise koffie?